Вітаю Вас, Гость

Трохи про гачки 

 З усіх, практично рівнозначних елементів поплавцевої вудки, гачок варто виділити окремо. Завершуючи конструкцію, саме він першим "зустрічається" з рибою.

Його правильний підбір багато в чому гарантує вдалу рибалку. Так, якщо гачок тендітний, легко ламається або м'який і легко розгинається, то важко розраховувати на лов великої риби. А скільки сил, як правило, буває витрачено на вибір місця і прикормку. На маленький гачок можна не підсікти, а на гачок великого розміру - риба не зможе взяти.

Міцність гачка залежить від якості сталі, або іншого матеріалу, з якого він виготовлений. Гарний, міцний гачок при розгинанні пружинить, недокаленний - розгинається, а перегартований - ламається. Не можна також забувати і про те, що хороший гачок повинен бути гострим. Достатньо гострий гачок, якщо легко натиснути жалом на ніготь, дряпає його, залишаючи слід. Гачок, який ковзає по нігтю, не залишаючи сліду, взагалі не придатний для риболовлі.

І сьогодні, на слуху в більшості рибалок гачки тільки з назвами японських, французьких та норвезьких фірм-виробників. Описати їх всі просто неможливо. Кожна із зарубіжних фірм має старовинні традиції і виготовляє гачки за найсучаснішими технологіями і чудової якості. Однак, якщо у Вас немає закордонного гачка, то не варто турбуватися. Вітчизняний гачок можна "довести" практично до закордонного рівня. Ось що радить В.Д. Рафеенко у своїй книзі "Все про риболовецькі снасті": "Купіть кілька десятків гачків вітчизняного виробництва (краще пачку). Проведіть випробування на міцність, намагаючись розігнути їх нігтем (якщо це невеликі гачки, або плоскогубцями, якщо це гачки п'ятого номера). Частина з них може зламатися, частина - розігнутися. Але будуть і такі, які не схильні до подібного роду деформацій. Вони не ламаються, і майже не гнуться. Ось з ними і потрібно попрацювати. На спеціальному точильному бруску ретельно заточить кожен гачок таким чином, щоб їм неможливо було вести за ніготь. Добре заточений гачок повинен впиватися в ніготь, а не ковзати по поверхні. Потім гачки піддають хімічній обробці.

Для цього витримують відібрані гачки в розчині царської горілки. Це зніме з них невидимі погляду задирки і зробить гачок більш уловистим. Травлення потрібно здійснювати в кілька етапів, періодично виймаючи гачки і контролюючи їх товщину спеціальним вимірником. Після такої обробки вони стають настільки гладкими, що, за твердженням знавців, просто "прилипають" до риби.

Як би там не було, але після протруювання гачки не мають раковин і задирок. Вони стають ще більш заточеними в результаті зменшення діаметра дроту, з якої вони зроблені ".

Вибираючи гачок, необхідно враховувати не тільки розмір передбачуваної риби, але і властивості усіх складових частин вудки. Не слід застосовувати товсті гачки, особливо якщо використовується тонка волосінь. Колір гачка не має принципового значення, але краще, якщо він не буде різко контрастувати з кольором приманки.

Якщо ж Ви все ж таки придбали гачки імпортного виробництва, то їх не рекомендується зберігати, а тим більше возити на риболовлю в загальній коробці розсипом - від тертя один об одного у них може з часом тупиться жало. Тому гачки потрібно наколювати на поролонові подушечки.