стрілка навігації     стрілка навігації  Гратен (запіканка) з картоплі з цвітною капустою



Гратен (запіканка) з картоплі з цвітною капустою

Гратен (запіканка) з картоплі з цвітною капустою
автор рецепта Автор: Люба



Вам знадобиться:

  • 600 г картоплі
  • 600 г цвітної капусти (не мороженої)
  • 250 г сиру пармезан (можна замінити литовським пармезаном)
  • 250 мл молока
  • 2 ст. ложки вершкового масла
  • 1,5 ст. ложки борошна
  • 50-60 г білих хлібних крихт
  • 3-5 гілочок петрушки
  • сіль і чорний перець - за смаком

Спосіб приготування:
Сир відразу ділимо на дві частини - 150 г і 100 г. Натираємо в окремі мисочки.

Крихти теж готуємо заздалегідь. Найпростіше натерти підсохлі шматочки батона.

Петрушку промиваємо, обсушуємо і нарізаємо не дуже дрібно.

Ставимо на вогонь дві каструлі - для варіння цвітної капусти та картоплі.

Картоплю чистимо, нарізаємо тонкими часточками або кружечками, кладемо в каструлю і після закипання варимо 12-15 хвилин. Картопля повинна бути майже готова, але не ламатися і не розвалюватися.

Цвітну капусту розбираємо на суцвіття, промиваємо і закладаємо в киплячу підсолену воду, варимо 7 хвилин.

Швидко робимо соус. Ставимо біля плити мисочку, в якій більше сиру, під рукою повинна бути і мука. У маленькій каструлі на середньому вогні розтоплюємо вершкове масло, при постійному помішуванні тонкою цівкою засипаємо борошно, тримаємо на вогні приблизно хвилину.

Міняємо ложку на віночок, починаємо збивати і одночасно підливати молоко. Продовжуємо тримати на вогні і збивати, поки соус не загусне. Кипіти він не повинен. Знімаємо соус з вогню і вмішуєм в нього 150 г сиру.

Виймаємо відварені овочі, укладаємо шарами в форму для запікання, не забуваючи солити і перчити. Заливаємо овочі соусом.

Хлібні крихти змішуємо з рубаною зеленню і сиром, що залишився. Посипаємо гратен цією сумішшю і відправляємо в духовку, нагріту до 180 С, на 15 хвилин. Якщо бачимо, що корочка утворюється повільно - можна на останні хвилини збільшити температуру духовки до 220-250 С. Вийнявши форму, накриваємо її і даємо страві дійти хвилин 5-7.

Гратен готовий і радує око апетитною скоринкою і настільки ж апетитним ароматом. Того, що ми приготували, цілком вистачить на 5-6 порцій.
Смачного!