Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Сир відразу ділимо на дві частини - 150 г і 100 г. Натираємо в окремі мисочки.
Крихти теж готуємо заздалегідь. Найпростіше натерти підсохлі шматочки батона.
Петрушку промиваємо, обсушуємо і нарізаємо не дуже дрібно.
Ставимо на вогонь дві каструлі - для варіння цвітної капусти та картоплі.
Картоплю чистимо, нарізаємо тонкими часточками або кружечками, кладемо в каструлю і після закипання варимо 12-15 хвилин. Картопля повинна бути майже готова, але не ламатися і не розвалюватися.
Цвітну капусту розбираємо на суцвіття, промиваємо і закладаємо в киплячу підсолену воду, варимо 7 хвилин.
Швидко робимо соус. Ставимо біля плити мисочку, в якій більше сиру, під рукою повинна бути і мука. У маленькій каструлі на середньому вогні розтоплюємо вершкове масло, при постійному помішуванні тонкою цівкою засипаємо борошно, тримаємо на вогні приблизно хвилину.
Міняємо ложку на віночок, починаємо збивати і одночасно підливати молоко. Продовжуємо тримати на вогні і збивати, поки соус не загусне. Кипіти він не повинен. Знімаємо соус з вогню і вмішуєм в нього 150 г сиру.
Виймаємо відварені овочі, укладаємо шарами в форму для запікання, не забуваючи солити і перчити. Заливаємо овочі соусом.
Хлібні крихти змішуємо з рубаною зеленню і сиром, що залишився. Посипаємо гратен цією сумішшю і відправляємо в духовку, нагріту до 180 С, на 15 хвилин. Якщо бачимо, що корочка утворюється повільно - можна на останні хвилини збільшити температуру духовки до 220-250 С. Вийнявши форму, накриваємо її і даємо страві дійти хвилин 5-7.
Гратен готовий і радує око апетитною скоринкою і настільки ж апетитним ароматом. Того, що ми приготували, цілком вистачить на 5-6 порцій.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: