У нас не росте омбала (болотна м'ята), неодмінний компонент грузинського соусу ткемалі. Та й необхідна для нього слива буває зовсім недовго. Але зварити домашній ткемалі все одно варто з того, що є - дуже вже смачний соус.
Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Промиваємо сливи, ділимо на половинки, викидаємо кісточки. Складаємо в товстостінну каструлю, на невеликому вогні нагріваємо до закипання. І на маленькому вогні, не забуваючи часто перемішувати, варимо сливи (без кришки) близько години, до їх м'якості.
Пюруєм сливову масу ручним блендером - стаціонарний не забезпечує такої тонкості перемелювання. І знову випаровуємо рідину, 30-40 хвилин, поставивши каструлю з соусом на малесенький вогонь, але тепер уже під кришкою. І часто перемішуємо, щоб не пригоріло.
Коли густота соусу досягає потрібної консистенції - закладаємо порубані кінзу і часник, сіль, цукор, хмелі-сунелі, перець, перемішуємо, через 30-40 секунд знімаємо з вогню і пюруєм ще раз. Розливаємо в баночки і зберігаємо в холодному місці.
Наш варіант домашнього ткемалі вийшов дуже насиченого смаку. Насамперед ми його використовували для приготування харчо по-сочинських.
Примітка: коли слива уварюється без кришки - можна накрити каструлю кришкою-сіткою, щоб уникнути попадання крапель, які періодично розлітаються з каструлі навіть на малому вогні.
Смачного!