стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Ткемалі домашній



Ткемалі домашній

Ткемалі домашній
автор рецепта Автор: Віктор
кухня Кухня: Грузинська



У нас не росте омбала (болотна м'ята), неодмінний компонент грузинського соусу ткемалі. Та й необхідна для нього слива буває зовсім недовго. Але зварити домашній ткемалі все одно варто з того, що є - дуже вже смачний соус.

Вам знадобиться:

  • на 1 кг сливи
  • 3-4 великих зубчики часнику
  • приблизно 1 ст. ложка солі
  • перець
  • 1 пучок кінзи
  • 1-2 ч. ложки цукру (на смак)
  • 1 ч. ложка хмелі-сунелі

Спосіб приготування:
Промиваємо сливи, ділимо на половинки, викидаємо кісточки. Складаємо в товстостінну каструлю, на невеликому вогні нагріваємо до закипання. І на маленькому вогні, не забуваючи часто перемішувати, варимо сливи (без кришки) близько години, до їх м'якості.

Пюруєм сливову масу ручним блендером - стаціонарний не забезпечує такої тонкості перемелювання. І знову випаровуємо рідину, 30-40 хвилин, поставивши каструлю з соусом на малесенький вогонь, але тепер уже під кришкою. І часто перемішуємо, щоб не пригоріло.

Коли густота соусу досягає потрібної консистенції - закладаємо порубані кінзу і часник, сіль, цукор, хмелі-сунелі, перець, перемішуємо, через 30-40 секунд знімаємо з вогню і пюруєм ще раз. Розливаємо в баночки і зберігаємо в холодному місці.

Наш варіант домашнього ткемалі вийшов дуже насиченого смаку. Насамперед ми його використовували для приготування харчо по-сочинських.

Примітка: коли слива уварюється без кришки - можна накрити каструлю кришкою-сіткою, щоб уникнути попадання крапель, які періодично розлітаються з каструлі навіть на малому вогні.
Смачного!