стрілка навігації    стрілка навігації  Як готувати солянку



Як готувати солянку

Як готувати солянку
автор рецепта Автор: Віка



Вам знадобиться:

  • 300-400 г м'яса з кісточкою
  • 100 г шинки, або копченої грудинки, або буженини
  • 2 невеликі сосиски
  • 100-120 г ковбаси 2-3 видів, обов'язково - і копченої
  • 3-4 солоних огірочка
  • 2 цибулини
  • 2 моркви
  • 3-4 ст. ложки томатної пасти
  • зелень кропу і петрушки
  • 1 ч. ложка каперсів
  • сіль і перець за смаком, пара лаврових листочків
  • лимон
  • кілька маслин або оливок
  • олія для смаження

Спосіб приготування:
За всіма правилами варимо бульйон, поклавши в каструлю з 3 л води м'ясо, по одній цибулині і моркві, розрізаних на 3-4 частини. Можна додати кілька горошин перцю.

У нас достатньо часу не поспішаючи приготувати супову базу - простіше кажучи, зажарку.

Дрібно-дрібно шаткуємо цибулю і моркву. Добре нагріваємо сковороду, даємо олію, даємо йому прогрітися, викладаємо цибулю і моркву, відразу перемішуємо і переводимо на маленький вогонь, на якому і тримаємо сковороду хвилин 20-30, поки цибуля не стане прозорою, а морква - м'якою. Весь цей час часто помішуємо зажарку.

Додаємо в сковороду томатну пасту, помішуючи, даємо закипіти, тушкуємо на невеликому вогні під кришкою 5 хвилин і вимикаємо вогонь.

Ковбасу і м'ясні делікатеси, які ми маємо намір покласти в солянку, нарізаємо так, як подобається: тонкими скибочками, великою «локшиною» або кубиками. Так само нарізаємо солоні (або мариновані) огірки. Маслини ділимо на тонкі кружальця, прибираючи кісточки.

Каперси краще попередньо вимочити в холодній воді, особливо, якщо ми купили банку цих бутончиків, замаринованих в оцті без оливкової олії. А потім - подрібнити.

З готового бульйону виймаємо м'ясо і нарізаємо його так само, як все інше. Бульйон проціджуємо і знову ставимо на вогонь, чекаємо закипання, викладаємо зажарку, потім огірки та м'ясні продукти, лавровий лист. Даємо тихо покипіти під кришкою 5-10 хвилин.

Пробуємо на сіль, не забуваючи про те, що ще будемо додавати солоні каперси. Кладемо в суп шматочок вершкового масла завбільшки з волоський горіх, вимикаємо вогонь і накриваємо каструлю складеним рушником на 10-15 хвилин.

Перед подачею насипаємо в тарілки рубану зелень, трохи каперсів, кружечки маслин або оливок, четвертинки скибочок лимона. Наливаємо гарячу солянку і не забуваємо про сметану. Тепер Ви знаєте як готувати солянку.

Варіанти:
 
Можна варити солянку і з картоплею, але тоді треба відразу опустити картопляні кубики в киплячий проціджений бульйон, поварити хвилин 10 - і тільки потім закладати зажарку і все інше.

Можна злегка обсмажити всі м'ясні продукти перед закладкою в бульйон, і огірки - теж.

Ще хороший варіант - додати огірки в зажарку, дати зтушитись разом з томатною пастою. Вони набувають гарний смак.
Смачного!