стрілка навігації    стрілка навігації  Рецепт борщу від Поварихи



Рецепт борщу від Поварихи

Рецепт борщу від Поварихи
автор рецепта Автор: Надія



Вам знадобиться:

  • 300-400 г яловичої грудинки
  • половинка або цілий телячий хвіст
  • 2 буряки
  • 1 морква
  • 3-4 картоплини
  • 1 головка ріпчастої цибулі
  • четвертинка невеликого качана капусти
  • 1 помідор
  • 1 ст. ложка борошна
  • 1-2 ст. ложки томатного соусу
  • 1-2 ст. ложки олії
  • 1 ст. ложка оцту
  • шматочок вершкового масла завбільшки з волоський горіх
  • трохи сушеного кореня і зелень петрушки, зелень кропу
  • лавровий лист, духмяний перець, сіль

Спосіб приготування:
Варю в 3-літровій каструлі бульйон з грудинки і телячого хвоста, закладаючи м'ясо в холодну воду. Не солю, але додаю 3-4 горошини запашного перцю. Коли м'ясо готове, виймаю його і проціджую бульйон. М'ясо обробляю на шматочки і складаю в контейнер з кришкою, заливаю трохи бульйону, щоб не завітрилось. Каструлю з бульйоном - знову на вогонь.

Чищу буряк і натираю на крупній тертці стільки, щоб вистачило для борщу, зазвичай - це один буряк. Другий розрізаю на 4 частини і кладу в бульйон - для кольору і смаку. Нехай покипит на малому вогні. Кидаю в бульйон 5-6 шматочків сушеного кореня петрушки (якщо немає під рукою свіжого).

Дрібно нарізаю цибулю, натираю моркву, кладу на розігріту сковорідку з товстим дном, куди налито зовсім небагато олії. Тушкую цибулю і моркву, за правилами карамелізації, до м'якості і легкого золотистого кольору хвилин 20, потім додаю натертий буряк. Поки вся ця суміш злегка обсмажується і тушиться, потрібно її помішувати час від часу. На це йде хвилин 10.

Прийшов час помідора: дрібно ріжу, додаю в сковороду, хвилин через 5 висипаю ложку борошна, тут обов'язково треба помішувати. Через 2-3 хвилини, коли муки вже не видно, додаю 1-2 ст. ложки томатного соусу, даю закипіти і потихеньку, знову ж помішуючи лопаткою, підливаю бульйон з каструлі. Заливаю столову ложку оцту - щоб буряк не втратив колір. Як тільки вся заправка в сковороді закипить - ставлю вогонь на самий малий, і під кришкою залишаю тушитися хвилин на 5-7. Вимикаю. Заправка досить густа.

Між справою вже очищена і нарізана тонкими брусочками картопля, нашаткована капуста. Коли заправка в сковороді майже готова, додаю в бульйон картоплю, хвилин через 5 після того, як закипить - капусту. І закладаю шматочки м'яса разом з рештою бульйону.

Як тільки закипіло, виливаю в каструлю з сковороди заправку. Даю ще трохи покипіти під кришкою на маленькому вогні, 4-5 хвилин, кидаю шматочок вершкового масла, лавровий лист і нарізану зелень. Вимикаю вогонь, поверх кришки кладу - складений рушник. Нехай півгодинки доходить.

Залишається вийняти четвертинки буряків - і пора за стіл. Буряк можна викинути, а можна використовувати на приготування буряка з часником і майонезом. Ось такий рецепт борщу.
Смачного!