Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Варю в 3-літровій каструлі бульйон з грудинки і телячого хвоста, закладаючи м'ясо в холодну воду. Не солю, але додаю 3-4 горошини запашного перцю. Коли м'ясо готове, виймаю його і проціджую бульйон. М'ясо обробляю на шматочки і складаю в контейнер з кришкою, заливаю трохи бульйону, щоб не завітрилось. Каструлю з бульйоном - знову на вогонь.
Чищу буряк і натираю на крупній тертці стільки, щоб вистачило для борщу, зазвичай - це один буряк. Другий розрізаю на 4 частини і кладу в бульйон - для кольору і смаку. Нехай покипит на малому вогні. Кидаю в бульйон 5-6 шматочків сушеного кореня петрушки (якщо немає під рукою свіжого).
Дрібно нарізаю цибулю, натираю моркву, кладу на розігріту сковорідку з товстим дном, куди налито зовсім небагато олії. Тушкую цибулю і моркву, за правилами карамелізації, до м'якості і легкого золотистого кольору хвилин 20, потім додаю натертий буряк. Поки вся ця суміш злегка обсмажується і тушиться, потрібно її помішувати час від часу. На це йде хвилин 10.
Прийшов час помідора: дрібно ріжу, додаю в сковороду, хвилин через 5 висипаю ложку борошна, тут обов'язково треба помішувати. Через 2-3 хвилини, коли муки вже не видно, додаю 1-2 ст. ложки томатного соусу, даю закипіти і потихеньку, знову ж помішуючи лопаткою, підливаю бульйон з каструлі. Заливаю столову ложку оцту - щоб буряк не втратив колір. Як тільки вся заправка в сковороді закипить - ставлю вогонь на самий малий, і під кришкою залишаю тушитися хвилин на 5-7. Вимикаю. Заправка досить густа.
Між справою вже очищена і нарізана тонкими брусочками картопля, нашаткована капуста. Коли заправка в сковороді майже готова, додаю в бульйон картоплю, хвилин через 5 після того, як закипить - капусту. І закладаю шматочки м'яса разом з рештою бульйону.
Як тільки закипіло, виливаю в каструлю з сковороди заправку. Даю ще трохи покипіти під кришкою на маленькому вогні, 4-5 хвилин, кидаю шматочок вершкового масла, лавровий лист і нарізану зелень. Вимикаю вогонь, поверх кришки кладу - складений рушник. Нехай півгодинки доходить.
Залишається вийняти четвертинки буряків - і пора за стіл. Буряк можна викинути, а можна використовувати на приготування буряка з часником і майонезом. Ось такий рецепт борщу.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: