стрілка навігації     стрілка навігації  Як спекти торт «Наполеон»



Як спекти торт «Наполеон»

Як спекти торт «Наполеон»
автор рецепта Автор: Марта
кухня Кухня: Українська



«Наполеон» - торт, досить витратний за часом. Але, погодьмося, задоволення, яке він доставляє тим, для кого ми його готуємо, та й собі теж, варто цього часу. А якщо правильно організувати процес - то і часу потрібно менше.

Вам знадобиться:

  • тісто:
  • 700-750 г борошна
  • 400 г якісного маргарину або вершкового масла
  • 2 свіжих яйця
  • 130-150 мл охолодженої води
  • 2 ст. ложки 4,5% оцту (або 1 ст.л. 9%)
  • дрібка солі
  • заварний крем:
  • 270-300 г вершкового масла
  • 250 г цукру (склянка з чвертю)
  • 1,1 л молока
  • 3 ст. ложки борошна
  • 3 свіжих яйця
  • ванілін на кінчику ножа (маленький пакетик ванільного цукру)

Спосіб приготування:
Підготовку тіста починаємо з яєць: збиваємо їх виделкою, додавши дрібку солі. Охолоджену воду змішуємо з оцтом і збовтаними яйцями, ще раз збиваємо виделкою.

Зваживши необхідну кількість борошна, просіваємо її на робочу поверхню, зверху - нарізане шматочками масло (можна взяти половину маргарину, а другу - вершкового масла). Взявши найважчий ніж, терпляче рубаємо до крихти. Допомогти собі можна перетиранням масла з борошном між долонями - без сильного натиску.

Покінчивши з цим, згрібаємо масляно-борошняну крихту в гірку, робимо лунку і, не поспішаючи вливаючи в неї збиті яйця з водою, поступово замішуємо тісто - спочатку ложкою, потім беремося м'яти його руками. До тих пір, поки воно перестане липнути до рук, але залишиться досить м'яким. Швидше за все, доведеться підсипати ще трохи борошна.

Поділяємо тісто на 12 рівних порцій, у нас вийшли кульки по 110-115 г вагою.

Дошку обертаємо плівкою (щоб кульки не прилипли), розкладаємо і плівкою ж накриваємо - щоб не підсихали. Тепер тісто має охолодитися і дозріти протягом години-півтори в холодильнику.

А ми займемося заварним кремом. Збиваємо за допомогою міксера (ручного блендера) яйця, цукор, ванілін, борошно до однорідної маси.

У цю масу, продовжуючи збивати, тонкою цівкою починаємо вливати молоко. Коли влито все молоко і наша заготовка крему стала однорідною, переливаємо в каструлю і ставимо на конфорку, включивши середньо-слабкий вогонь. Ми весь час помішуємо крем, щоб не дати йому пристати до дна, тим більше - підгоріти. Закипіло - відразу знімаємо, переливаємо, щоб швидше охолов і встиг ще постояти трохи в холодильнику.

Коржі швидше пекти по 2 штуки за раз, так що готуємо 2 дека і 4 аркуша паперу для випічки. Беремо кульку тіста, розминаємо в коло. Підсипавши небагато, жменьку, борошна, розгортаємо в найтонше коло діаметром приблизно 27-28 см. Коло зручно вирізати ножем для піци, поклавши на тісто підходящу тарілку або дно розємної форми для випічки. Нерівні обрізки тіста відсовуємо від кола, але залишаємо поруч - з них потім зробимо крихти для посипання «Наполеона». І виделкою часто стукаємо по колу, тому що, чим більше ми зробимо проколів, тим менша ймовірність, що тісто вздується.

У нагрітій до 210С духовці коржі випікаємо по 10-12 хвилин, до рум'янцю. Поки парочка коржів печеться - готуємо наступні.

Якщо печемо по одному коржу, то ця операція займе у нас більше 2 годин.

Нарешті все готово.

На плоске блюдо по краю викладаємо шматочки паперу для випічки (на них залишаться і краплі крему і - пізніше - крихти). Викладаємо послідовно коржі один на інший, змащуючи їх кремом, трохи притискаючи. Злегка змащуємо і боки. І на 8-10 годин ставимо торт в прохолодне місце (холодильник), щоб просочився кремом. Залишок крему - знадобиться ще приблизно 2/3 склянки - ставимо поруч, накритим.

Остання операція - змащуємо кремом боки і верх торта.

Рум'яні обрізки тіста які ми також запекли в духовці, товчемо в крихту.

Посипаємо крихтами боки, злегка прихлопуючи рукою, і верх торта. Обережно витягуємо з-під торта смужки паперу - і наш торт красується на чистому блюді. Тепер Ви знаєте як спекти торт «Наполеон».
Смачного!