стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Хлібний квас



Хлібний квас

Хлібний квас
автор рецепта Автор: Катя
кухня Кухня: Домашня



Вам знадобиться для хлібного квасу:

  • Для закваски:
  • Житні сухарі (підсушені в духовці скибочки житнього хліба)-120 грам,
  • Свіжі дріжджі-15 грам,
  • Цукор-4 столові ложки,
  • Гаряча вода-2,5-3 літри,
  • Трилітрова банка
  • Для квасу:
  • Тепла вода, приблизно 2,5 л.
  • Цукор-4-7 ст.л.
  • Сухарі з 2-3 скибочок житнього хліба

Спосіб приготування хлібного квасу:
В духовці посушити шматочки житнього хліба.

Готуємо закваску: В чисту банку насипаємо цукор, кладемо сухарі.

Заливаємо гарячою водою (окропом). Воду наливаємо "по плечики" банки. Залишаємо остигати.

Коли температура хлібного настою буде 30-35 градусів, готуємо дріжджі: розчиняємо їх у 1/4 склянки теплої води.

Потім додаємо в банку. Накриваємо банку марлею, закривати кришкою не можна. Залишаємо в теплому приміщенні на добу, може і 1,5, якщо температура в приміщенні нижче 21 градуса.

Через добу, на дні банки утворюється гуща, це і є закваска.

Через марлю зливаємо рідину - це перший квас, він досить сильно віддає дріжджами, бо його просто виливаємо.

Виймаємо з банки великі розмоклі шматки хліба, а те що залишилося на дні-закваска. Виймаємо її з банки, банку миємо і повертаємо закваску.

Перша закваска ще слабенька і містить якусь кількість дріжджів, але з кожним приготуванням квасу буде ставати сильнішою, повністю зникне запах дріжджів. Тепер можна приступати до приготування квасу.

Додаємо в банку з закваскою цукор, кількість 4-7 столових ложок, дивлячись наскільки солодкий хочете отримати напій, як розливний бочковий або кислий. Додаємо сухарі з 2-3 скибочок житнього хліба. Заливаємо теплою, 30-35 градусів, водою, так само "по плечики". Накриваємо марлею і залишаємо на добу або трохи більше, загалом-то за смаком і запахом буде зрозуміло, що квас готовий.

Зливаємо готовий квас, зберігати його можна закрити капроновою кришкою в холодильнику. З банки видаляємо розмоклий хліб. І ставимо наступну порцію квасу. Кількість закваски з кожним разом буде збільшуватися, залишайте необхідну кількість, решту викидайте. Хлібний квас готовий.
Смачного!