стрілка навігації    стрілка навігації  Цибулевий суп



Цибулевий суп

Цибулевий суп
автор рецепта Автор: Марта



Вам знадобиться:

  • 1,5-2 кг цибулі
  • 1,5 л яловичого бульйону
  • 150 мл сухого білого вина
  • 3 ст. ложки бренді або коньяку
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст. ложка оливкової олії
  • 1 ст. ложка борошна
  • 1 ч. ложка цукру (краще коричневого)
  • кілька часточок часнику
  • 1 ч. ложка чебрецю
  • сіль і перець за смаком
  • для грінок:
  • 6-12 скибочок французької булки або багета товщиною близько 1,5 см
  • 1 ст. ложка французької гірчиці
  • 1 стакан тертого твердого сиру

Спосіб приготування:
Очищуємо цибулю, кожну очищену цибулину розрізаємо впоперек і шаткуємо тонкими півкільцями. Якщо любимо супчик з часником - подрібнюємо пару-трійку часточок і кладемо разом з цибулею.

Ставимо на вогонь велику каструлю з товстим дном, розтоплюємо в ній вершкове масло і додаємо столову ложку оливкової олії. Закладаємо гору нарізаної цибулі і тушкуєм її, помішуючи, близько півгодини на маленькому вогні, поки вона не стане м'якою і золотистою.

Тоді кладемо чебрець, розмішуємо з цибулею ложку цукру і знову тушкуєм, помішуючи, тепер уже до коричневого відтінку. Коли цибуля дойшла до потрібної кондиції, засипаємо ложку борошна і, тепер уже постійно мішаючи, тримаємо на вогні ще 2-3 хвилини.

Тим часом в іншій каструлі розігрівся до кипіння яловичий бульйон. І починаємо не поспішаючи підливати його в цибулю, потім додаємо вино і бренді, заправляємо сіллю і перцем на свій смак. Додаємо вогонь, але, як тільки все закипить, закриваємо кришкою і, знову перевівши вогонь на самий малий, тушкуєм на ньому суп ще 15 хвилин.

Власне суп тепер готовий. Зауважимо, що, по-перше, цибулевий суп, як і деякі інші, наступного дня буде ще смачніше, по-друге, такий суп можна тримати в холодильнику до 3-х діб, подаючи у міру потреби. А по третьому, щоб подати цибулевий суп - треба приготувати ще грінки.

Якщо ми маємо намір подавати суп відразу, то під час його готування ми включаємо духовку на 150С і гарненько підсушуємо скибочки булки або багета. Вийнявши деко і давши трохи охолонути, натираємо рум'яні сухарики часником, змащуємо гірчицею і посипаємо тертим сиром. Включаємо гриль в духовці на 200С.

Розливаємо готовий суп в жароміцні тарілки або миски, кладемо (залежно від розміру) 1-2 грінки і ставимо на деку під гриль. Як тільки сир розплавиться і почне засмажуватись - подаємо нетерплячим любителям цибулевий суп на стіл. Цибулевий суп готовий.
Смачного!