стрілка навігації     стрілка навігації  Торт з волоськими горіхами



Торт з волоськими горіхами

Торт з волоськими горіхами
автор рецепта Автор: Юля
кухня Кухня: Українська



Торт з волоськими горіхами, звичайно, вимагає досить багато уваги і часу, правда, не підряд, а з перервами. Але зате який результат! Гості та домашні просто охнуть!

Вам знадобиться:

  • для тіста:
  • 240 г (1,5 склянки) борошна
  • 100 г вершкового масла
  • дрібка солі
  • для начинки:
  • 2,5 склянки ядер волоських горіхів
  • 200 г (1 склянка) коричневого цукру
  • 125-130 г темного шоколаду (60-70% какао)
  • 1 склянка вершків 22% жирності
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. ложки меду
  • 1-2 краплі лимонного соку
  • для прикраси:
  • кілька ядер горіхів
  • апельсинові цукати (за бажанням)

Спосіб приготування:
Цей торт треба починати готувати мінімум за 6 годин до того, як подати на стіл. І перш за все заздалегідь виймаємо вершкове масло, яке, коли воно перестане бути кам'яним, нарізаємо дрібними кубиками або просто шматочками. І охолодимо в морозилці 4 ст. ложки води.

Дрібкою солі посипаємо борошно, просіваємо його, висипаємо масло - і старанно рубаємо ножем, поки борошно з маслом не перетворяться на купу крихт. Потроху додаючи крижану воду, замішуємо тісто. Якщо воно виходить сухуватим, додамо ще трохи води. Руками розминаємо тісто в корж, перекладаємо на плівку, загортаємо і прибираємо в холодильник.

Через годину дістаємо тісто, розкатуємо в коло приблизно 35 см у поперечнику - або в прямокутник, якщо у нас інша форма. Викладаємо низ і невисокі бортики торта, зайве тісто зрізаємо. Виделкою робимо досить часті проколи на тісті - і знову відправляємо в холодильник - тепер на 30 хвилин.

Включаємо духовку на 200С. Застеляємо тісто у формі фольгою або папером для випічки, засипаємо товстий шар гороху або квасолі, ставимо в нагріту духовку на 20 хвилин. Потім прибираємо фольгу разом з горохом і залишаємо пектися ще близько 15 хвилин, до легкої рум'яності тіста.

Волоські горіхи висипаємо на суху розпечену сковороду, постійно мішаючи, обсмажуємо горіхи 5-6 хвилин, висипаємо і крупно рубаємо ножем.

Шоколад натираємо на тертці.

У толстодонну (не тефлонову!) сковороду засипаємо цукор, змішуємо з чвертю склянки води, капаємо 1-2 краплі лимонного соку, ставимо на невеликий вогонь і помішуємо до розчинення цукру. Збільшивши вогонь, доводимо суміш до кипіння - і більше не помішуємо, а тільки обережно погойдуємо сковороду круговими рухами, поки карамель не почне набувати колір темного бурштину.

Прибираємо з вогню, дуже обережно, тонкою цівкою, з краю сковороди, вливаємо підігріті вершки, розмішуємо, повертаємо на конфорку, на малому вогні тримаємо, поки суміш стане однорідною.

Закладаємо в суміш вершкове масло і мед, помішуючи, ще 3 хвилини тримаємо на вогні. Відставляємо з конфорки, тут же засипаємо тертий шоколад, добре вимішуємо. Засипаємо всі горіхи і вимішуємо ще раз.

Рівно викладаємо начинку в основу торта і залишаємо до охолодження. Прикрасити горіхами, цукатами. Після цього торт з волоськими горіхами треба ще потримати в холодильнику не менше 3 годин, а ще краще - 8-10 годин.
Смачного!