Торт з волоськими горіхами, звичайно, вимагає досить багато уваги і часу, правда, не підряд, а з перервами. Але зате який результат! Гості та домашні просто охнуть!
Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Цей торт треба починати готувати мінімум за 6 годин до того, як подати на стіл. І перш за все заздалегідь виймаємо вершкове масло, яке, коли воно перестане бути кам'яним, нарізаємо дрібними кубиками або просто шматочками. І охолодимо в морозилці 4 ст. ложки води.
Дрібкою солі посипаємо борошно, просіваємо його, висипаємо масло - і старанно рубаємо ножем, поки борошно з маслом не перетворяться на купу крихт. Потроху додаючи крижану воду, замішуємо тісто. Якщо воно виходить сухуватим, додамо ще трохи води. Руками розминаємо тісто в корж, перекладаємо на плівку, загортаємо і прибираємо в холодильник.
Через годину дістаємо тісто, розкатуємо в коло приблизно 35 см у поперечнику - або в прямокутник, якщо у нас інша форма. Викладаємо низ і невисокі бортики торта, зайве тісто зрізаємо. Виделкою робимо досить часті проколи на тісті - і знову відправляємо в холодильник - тепер на 30 хвилин.
Включаємо духовку на 200С. Застеляємо тісто у формі фольгою або папером для випічки, засипаємо товстий шар гороху або квасолі, ставимо в нагріту духовку на 20 хвилин. Потім прибираємо фольгу разом з горохом і залишаємо пектися ще близько 15 хвилин, до легкої рум'яності тіста.
Волоські горіхи висипаємо на суху розпечену сковороду, постійно мішаючи, обсмажуємо горіхи 5-6 хвилин, висипаємо і крупно рубаємо ножем.
Шоколад натираємо на тертці.
У толстодонну (не тефлонову!) сковороду засипаємо цукор, змішуємо з чвертю склянки води, капаємо 1-2 краплі лимонного соку, ставимо на невеликий вогонь і помішуємо до розчинення цукру. Збільшивши вогонь, доводимо суміш до кипіння - і більше не помішуємо, а тільки обережно погойдуємо сковороду круговими рухами, поки карамель не почне набувати колір темного бурштину.
Прибираємо з вогню, дуже обережно, тонкою цівкою, з краю сковороди, вливаємо підігріті вершки, розмішуємо, повертаємо на конфорку, на малому вогні тримаємо, поки суміш стане однорідною.
Закладаємо в суміш вершкове масло і мед, помішуючи, ще 3 хвилини тримаємо на вогні. Відставляємо з конфорки, тут же засипаємо тертий шоколад, добре вимішуємо. Засипаємо всі горіхи і вимішуємо ще раз.
Рівно викладаємо начинку в основу торта і залишаємо до охолодження. Прикрасити горіхами, цукатами. Після цього торт з волоськими горіхами треба ще потримати в холодильнику не менше 3 годин, а ще краще - 8-10 годин.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: