Щоб прикрасити стіл на майбутні свята домашньою наливкою - саме час приготувати її. Наприклад, з чорної смородини.
Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Чорну смородину перебираємо, відкидаючи роздавлені ягоди, видаляючи плодоніжки, промиваємо і даємо добре обсохнути.
Якщо в результаті хочемо отримати наливку, схожу на лікер - то беремо на 3-літрову банку 650-750 г цукру. Закладаємо ягоди в банку, пересипаючи цукром. Не утрамбовуємо. Ягід досить насипати 2/3 об'єму - і доверху залити горілкою. Обв'язати шийку клаптем чистої тканини - і поставити на вікно, де найчастіше буває сонце або просто поставити в кімнаті. Залежно від ступеня зрілості ягід наливка готова через 8-9 тижнів.
Щоб отримати просто несолодку «чисту» наливку, цукор не засинаємо, тільки заливаємо горілкою. Якщо горілка на 2 пальці перевищує рівень ягід, а смородину ми взяли стиглу - наливка може бути готова через 1,5 місяці.
Якщо ж ягід насипано 2/3 банки або пляшки, а горілка налита по вінця - процес займе від 2 до 3 місяців.
Можна вчинити інакше. Доверху засипати смородину, попередньо проколовши кожну ягоду зубочисткою, залити горілкою і поставити в темне місце. Через 5 тижнів процідити настій в іншу банку, а смородину залити звареним сиропом з розрахунку 700-750 г цукру на 1 кг ягід. Не забувати мінімум раз на два-три дні струшувати цей напій.
Після 5 тижнів процідити ягідний настій, змішати з горілчаним настоєм - і залишити в спокої і темряві ще на 5 тижнів. Весь процес займає близько 4 місяців, але така наливка стає тим смачніше, чим довше стоїть.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: