Якщо ми любимо малину - а хтось її не любить? - То і варення зваримо, і джем, і, звичайно, компот з малини.
Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Зручно влаштувавшись за столом, перебираємо ягоди малини, прибираючи чашолистки і плодоніжки.
У таз з водою перекладаємо малину, рукою обережно перемішуємо, промиваємо і викладаємо в друшляк.
Коли стече вода, розкладаємо ягоди на складених в 2-3 рази паперових рушниках для просушки - в один шар. Щоб скоротити час, дуже обережно промокніть малину тими ж рушниками зверху.
А поки приготуємо сироп, засипавши цукор в гарячу воду, а, коли він розчиниться, прокип'ятимо сироп і залишимо на 10-15 хвилин - відстоятися. Після чого - проціджуємо його і почекаємо, поки охолоне - до кімнатної температури.
Обсохші ягоди малини перекладаємо в скляну або емальовану ємність і заливаємо остиглим сиропом. Накриваємо марлею і на 7-8 годин поміщаємо в прохолодне місце.
Ставимо ємність на конфорку, і на вогні не більше середнього повільно доводимо до кипіння.
Відразу після закипання прибираємо з плити і розливаємо в підготовлені сухі банки.
Помістивши банки в каструлю з гарячою водою, пастеризуємо компот з малини, накривши банки кришками, при температурі 90С - тобто не дозволяючи воді закипіти.
Для банок в 0,5 л достатньо 15 хвилин, літрові - 20, 2-літрові - 25, 3-літрові - 30-35 хвилин.
Закупоривши банки з компотом, або перевертаємо їх, або акуратно кладемо набік. Добре було б постаратися швидко охолодити їх - наприклад, накривши кожну змоченими холодною водою рушниками і змінюючи їх. Або послідовно ставлячи банки з гарячої в теплу, потім - холодну воду.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: