До зимових заготівель непогано додати варення з айви. Сезон айви на прилавках півночі короткий, так давайте продовжимо його, зваривши з неї варення.
Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Плоди айви для варення вибираємо стиглі.
За допомогою бавовняної серветки стираємо з айви пушок, добре промиваємо і даємо стекти воді.
Ставимо на конфорку каструлю з 600 мл води і цукром, нехай прогрівається на несильному вогні, поки не розтане цукор. Давши відстоятися хвилин 10, проціджуємо сироп, заново наливаємо в каструлю.
Друга каструля з водою нагрівається - нам ще треба бланшувати айву.
Ділимо кожну айву навпіл, виймаємо серцевину і нарізаємо тонкими часточками. Акуратно засипаємо часточки в киплячу воду, тримаємо в ній 3-4 хвилини.
Викладаємо часточки айви в друшляк і обдаємо холодною водою.
Каструлю з сиропом підігріваємо на сильному вогні, ще до закипання засипаємо в неї часточки айви.
Коли варення закипить, знижуємо вогонь до тихого кипіння, прибираємо піну.
Варимо 6-7 хвилин, продовжуючи знімати піну.
Тепер можна зняти варення з плити, накрити марлею і відставити на 4-5 годин.
Ще раз доводимо варення до кипіння і тепер уже варимо до готовності, яку визначаємо будь-яким відомим нам способом (коли крапля не розтікається на блюдці, коли варення «тягнеться» при спробі злити його з чайної ложки і т.д.)
В простерилізовані сухі банки розкладаємо варення з айви гарячим, відразу закупорюємо. Перевернувши, тримаємо в цьому положенні до повного охолодження.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: