стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Варення з айви на зиму



Варення з айви на зиму

Варення з айви на зиму
автор рецепта Автор: Віка
кухня Кухня: Українська



До зимових заготівель непогано додати варення з айви. Сезон айви на прилавках півночі короткий, так давайте продовжимо його, зваривши з неї варення.

Вам знадобиться:

  • 1 кг айви
  • половинка лимона
  • 1,5 кг цукру
  • 600 мл води

Спосіб приготування:
Плоди айви для варення вибираємо стиглі.

За допомогою бавовняної серветки стираємо з айви пушок, добре промиваємо і даємо стекти воді.

Ставимо на конфорку каструлю з 600 мл води і цукром, нехай прогрівається на несильному вогні, поки не розтане цукор. Давши відстоятися хвилин 10, проціджуємо сироп, заново наливаємо в каструлю.

Друга каструля з водою нагрівається - нам ще треба бланшувати айву.

Ділимо кожну айву навпіл, виймаємо серцевину і нарізаємо тонкими часточками. Акуратно засипаємо часточки в киплячу воду, тримаємо в ній 3-4 хвилини.

Викладаємо часточки айви в друшляк і обдаємо холодною водою.

Каструлю з сиропом підігріваємо на сильному вогні, ще до закипання засипаємо в неї часточки айви.

Коли варення закипить, знижуємо вогонь до тихого кипіння, прибираємо піну.

Варимо 6-7 хвилин, продовжуючи знімати піну.

Тепер можна зняти варення з плити, накрити марлею і відставити на 4-5 годин.

Ще раз доводимо варення до кипіння і тепер уже варимо до готовності, яку визначаємо будь-яким відомим нам способом (коли крапля не розтікається на блюдці, коли варення «тягнеться» при спробі злити його з чайної ложки і т.д.)

В простерилізовані сухі банки розкладаємо варення з айви гарячим, відразу закупорюємо. Перевернувши, тримаємо в цьому положенні до повного охолодження.
Смачного!