стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Білий рибний соус (основа)



Білий рибний соус (основа)

Білий рибний соус (основа)
автор рецепта Автор: Ліля
кухня Кухня: Французька



На основі цього нескладного білого рибного соусу можна приготувати безліч варіацій для різних рибних страв. Ми наводимо 3 рецепта білого соусу.

Вам знадобиться:

  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. ложки борошна
  • рибний бульйон
  • ріпчаста цибуля, коріння петрушки або селери
  • чорний мелений, або горошком, перець (для 2-го і 3-го варіантів)
  • лавровий лист, сік лимона (для 3-го варіанта)

Спосіб приготування:
Пасеруємо борошно з вершковим маслом на слабкому вогні, при температурі не більше 110-120С, щоб колір борошна не змінювався.

Заливаємо стільки рибного бульйону, скільки необхідно для нашого соусу, і варимо на малому вогні 45-50 хвилин під кришкою. Знявши з вогню, солимо і проціджуємо.

Варіант 2
Така ж пасеровка, але, розвівши бульйоном, додаємо туди подрібнені і спасеровані цибулю, коріння петрушки і селери, а також - спеції за своїм вибором.

Варимо так само, 45-50 хвилин. Готовий соус солимо і проціджуємо, знову доводимо до кипіння і вимикаємо.

На поверхню можна покласти шматочки вершкового масла, щоб не утворилася непотрібна плівка.

Варіант 3
У сковороді з товстим дном розтоплюємо масло, всипаємо борошно і пасеруємо до світло-кремового кольору.

Розводимо гарячим рибним бульйоном, додаємо пасеровану цибулю і дрібно накришений корінь петрушки або селери, перець і варимо на малому вогні 30-40 хвилин, знімаючи піну, що утворюється.

Перед зняттям з плити кидаємо лавровий лист, солимо і вичавлюємо кілька крапель соку лимона.

Проціджуємо, розварене коріння протираємо, з'єднуємо з соусом і вимішуємо, додавши трохи масла.

Будь-який з варіантів - основа для похідних соусів. Білий соус поєднується з грибами, особливо печерицями, з овочами, рубаними яйцями або розтертими жовтками, дрібно нарубаними солоними огірками, мускатним горіхом, виноградним вином та іншими інгредієнтами. І щоразу - новий відтінок смаку.
Смачного!