Як звичайно, влітку-восени працюємо, консервуючи ягоди і фрукти. Зате яке задоволення відчуваємо в холодну пору року, відкриваючи банки з солодкою смакотою!
Вам знадобиться:
Спосіб приготування:
Обережно знімаємо виноградини, не шкодуючи води, промиваємо, розкладаємо для просушування.
Завантаживши виноград в посуд для варіння, посипаємо повною склянкою цукру (200 г). Ставимо на маленький вогонь і, не кваплячи час, поглядаємо, коли з'явиться сік.
Добре промитий і обсушенний лимон нарізаємо тонкими часточками, попутно вибираючи кісточки.
Лимон додаємо до винограду, засипаємо решту цукру, перемішуємо, збільшуємо вогонь.
Закипіло - тримаємо на вогні 5 хвилин, час від часу помішуючи і знімаючи піну, потім прибираємо з вогню і займаємося іншими справами, поки джем остигає.
Остиглий джем - знову на вогонь, до закипання, після якого відводимо регулятор на середній вогонь і залишаємо варитися до готовності, не забуваючи помішувати дерев'яною або сталевою ложкою.
Перевіряємо джем на готовність. Є 2 простих способи. Джем готовий, якщо він коли стікає з ложки тягнеться ниткою.
Ще спосіб - поставити блюдце в морозилку для охолодження на 1-2 хвилини, вийняти, покласти на нього чайну ложку джему - і знову на хвилину-дві в морозилку. А потім проводимо пальцем по середині - якщо поверхня джему зморщується, це говорить про його готовність.
Прибравши залишки піни, розфасовуємо гарячий джем по чистим банкам і відразу ставимо кришки, після чого звично перевертаємо - до охолодження.
Смачного!
Дивіться схожі рецепти: