стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Огірки мариновані, домашні



Огірки мариновані, домашні

Огірки мариновані, домашні
автор рецепта Автор: Віка
кухня Кухня: Українська



У міській квартирі ніде зберігати заготовки. Але кілька банок маринованих огірочків майже кожен з нас все-таки робить. Тому що магазинні і домашні - як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

Вам знадобиться:

  • для заливки банок загальною ємністю 10 л:
  •     
  • 5,5-6 кг огірків
  •     
  • 4,5 л води
  •     
  • 600 г солі
  •     
  • 5 ст. ложок 6% оцту
  •     
  • 7 г кориці
  •     
  • 5 г гвоздики
  •     
  • 5 г запашного перцю
  •     
  • 4 г червоного перцю
  •     
  • 4 г бадьяна
  • 10 г лаврового листа

Спосіб приготування:
Купуємо зелені, щільні, міцні невеликі огірочки з темними колючками, приблизно рівні за величиною. Як слід промиваємо, потім порціями занурюємо на 2-3 секунди в киплячу воду - і відразу охолоджуємо холодною водою.

Як можна щільніше - але тільки до "плічок" банок - укладаємо огірки в простерилізовані банки, пересипаючи прянощами.

Маринад готуємо з води з сіллю, коли закипить - вливаємо оцет і заливаємо в банки.

Закриваємо банки прокип'яченими кришками і стерилізуємо: літрові - 8-10 хвилин, трилітрові - 18-20 хвилин. Як тільки огірки в банках змінюють колір із зеленого на оливковий - виймаємо банки, закатуємо, перевертаємо до охолодження.

  • Варіант 2 - з часником. Інгредієнти на банку 3 л:
  • 1,8 кг огірків
  • 1 головка часнику
  • 125 мл оцту
  • 2 парасольки кропу
  • 1 середній лист хрону
  • 6-7 горошин чорного перцю
  • 2-3 листочки вишні або смородини
  • 3 ч. ложки солі
  • 6 ч. ложок цукру

Спосіб приготування:
Огірки відбираємо такі ж, як і в першому варіанті. Як слід промиваємо і огірки, і зелень під проточною водою. Зелень ще варто обдати окропом.

Чистимо і нарізаємо пластинками часник.

У простерилізовані банки укладаємо на дно хрін, парасолька кропу, листочки вишні або смородини, горошини перцю. Засипаємо нарізаний часник.

Щільно укладаємо огірки.

Засипаємо в банку сіль, цукор, заливаємо оцет. Зверху кладемо другу парасольку кропу. Залишилося залити чисту холодну воду (прокипячену, якщо є сумніви в її якості, і остужену) і накрити кришкою.

Ставимо банку в каструлю з холодною водою і на повільному вогні доводимо воду в каструлі до кипіння. Даємо покипіти 2-3 хвилини - виймаємо банку і закатуємо.

Перевертаємо на кришку і вкутуємо гарненько до повного охолодження.

Зберігати ці огірки слід в прохолодному місці.
Смачного!