стрілка навігації     стрілка навігації     стрілка навігації  Як зробити майонез



Як зробити майонез

Як зробити майонез
автор рецепта Автор: Марта
кухня Кухня: Французька



Навряд чи смак магазинного майонезу можна порівняти з домашнім - якщо зробити все з гарним настроєм і за правилами. Головне - немає ніякої складності у приготуванні домашнього майонезу. І у нас завжди буде майонез того смаку, який нам подобається. Без всякої «хімії».

Вам знадобиться:

  • 4 сирих яєчних жовтки
  • 600 мл оливкової, або соняшникової олії
  • цукор і сіль за смаком, 1 ч. ложка свіжого лимонного соку або оцту
  • 1 ч. ложка гірчичного порошку або готової гірчиці

Спосіб приготування:
Головна умова - і яйця, і олія повинні бути однієї температури - кімнатної.

Посуд, в якому збивається соус, повинен бути містким - обсяг сильно збільшується при збиванні - але невеликий по діаметру, щоб вінчик або блендер захоплював практично всю масу.

Жовтки, злегка посоливши, збиваємо до піни і сильного збільшення в об'ємі. Ось тепер - увага. Продовжуючи збивати, починаємо додавати олію - по одній краплі. Переллємо - майонез не вийде, а вийде неапетитна маса грудкуватої консистенції.

Збиваємо на середній швидкості, якщо поспішити і включити максимальний режим - все зіпсуємо. По краплях, які через 2-3 хвилини можуть стати побільше, додаємо олію до тих пір, поки соус не побіліє, збільшиться в об'ємі і загусне. До цього часу піде майже половина олії.

Тепер можна збільшити подачу олії до тоненької-тоненькою цівки. Будьте обережні до кінця, тому що поспіхом можна зіпсувати майонез і на останніх хвилинах.

Збивати треба безперервно, так що краще мати поруч запасну пару рук. Або подбати про те, щоб посуд не йорзав по столу, а все необхідне було під рукою.

Ближче до кінця засипаємо сіль і цукор, гірчицю і підливаємо лимонний сік або оцет - соус стане рідкіший, оскільки він вже занадто густий. Вимикаємо блендер - і пробуємо. Погодьтесь, що домашній майонез незрівнянно краще магазинного. Якщо потрібно - додаємо ще солі, цукру або оцту. Чудовий смак у майонезу, в який додана дрібно нарізана зелень кропу.

Можна надати майонезу будь-який смак, щоб він більше відповідав певній страві. Що особливо актуально для більшості закусок і салатів.

Робиться це просто. Беремо потрібний продукт - яйця, анчоуси, оселедець, помідори, морепродукти, і т.д., подрібнюємо, змішуємо з дещицею майонезу, протираємо через сито і це пюре змішуємо з майонезом в пропорції 1: 1. Можна подрібнити за допомогою блендера. Додати будь-які спеції за смаком.

Якщо не впевнені в собі або хочете приготувати майонез на один раз, не беремо відразу багато інгредієнтів. Пропорція - 2 жовтки на 200 мл олії. Тепер Ви знаєте як зробити майонез.
Смачного!